De risico’s van online yoga (en hoe je het veilig kunt doen)

Risico's plaatje

De risico’s van online yoga (en hoe je het veilig kunt doen)

Je hoeft maar ‘online yoga’ in te typen in Google en je wordt direct overspoeld met websites en Youtube video’s. “Geweldig toch?” hoor ik je denken.

Ja, dat is zeker geweldig - als je al vaker aan yoga hebt gedaan of heel goed engels spreekt.
Want de meeste yoga video’s op Youtube zijn gericht op mensen die al ervaring hebben en zijn voor 99% in het engels.

Wat je al snel zult merken als je wilt beginnen met yoga, maar niet naar een yogastudio in de buurt wilt of kunt gaan, is dat de gratis video’s die je online vindt niet geschikt zijn voor beginners. 

Gevolg: Blessures zoals verrekte spieren, pijnlijke polsen of erger, doordat je je forceert in de houdingen. Of, in het minder erge geval: Veel spierpijn en weinig motivatie om ermee door te gaan.

Dit fenomeen speelt ook bij de websites die abonnementen op online yogalessen aanbieden. Voor een beginnende yogi is het lesaanbod heel klein en in de meeste gevallen het instap-niveau te hoog. Of het is een eenzijdig aanbod, waarbij je niet kunt kiezen uit verschillende stijlen of docenten en dus niet kunt groeien in je yoga-beoefening.

Een volgend risico is de engelse taal. Zowel op de betaalde websites als in de gratis video’s worden de meeste online yogalessen in het engels geïnstrueerd. In Nederland spreken de meeste mensen best een behoorlijk woordje engels, maar tijdens de online yogales worden lichaamsdelen en spieren benoemd die de gemiddelde persoon echt niet kent, laat staan in het engels. Weet jij bijvoorbeeld waar je ‘sacrum’ zit, of je ‘quadriceps’?

Gevolg: Veel verwarring tijdens het volgen van de les, dus de zo gewenste ontspanning is ver te zoeken. En grote kans op blessures omdat je niet de juiste spieren aanspant of verkeerd in en uit de houding komt.

Een ander risico van (gratis) online yogalessen is dat je meer tijd kwijt bent met het zoeken naar de - voor jouw niveau - juiste les, dan het doen van de eigenlijke yoga. Als je vandaag een yoga-video hebt gedaan, wat is dan een geschikte les die daarop voortbouwt, zodat je je flexibiliteit en kracht langzaam kunt opbouwen? Met dezelfde docent en in dezelfde stijl? Dat antwoord zal Youtube je schuldig moeten blijven. 

Tenzij je meedoet aan een zg. ‘Yoga Challenge’. Daarvan zijn er veel online. Helaas is het gros niet geschikt voor beginners, o.a. vanwege het engels en tempo van de les, waardoor kans op blessures groter is. Of het zijn hele korte lessen van minder dan 10 minuten, waarmee je nauwelijks van een ‘les’ kunt spreken. 

Een positieve uitzondering daarop zijn de video’s van ‘Yoga with Adriene’. Alle video’s zijn van zeer goede kwaliteit en heel geschikt voor beginners. De ‘30 Days of Yoga’ lessen bijvoorbeeld zijn gemiddeld ruim boven de 20 minuten. Er zijn ook speciale lessen voor beginners en tips om houdingen aan te passen. 

Bij Rebel Yoga is het motto ‘Gewoon yoga. Voor iedereen.’ Dat brengen we in de praktijk door een doordacht aanbod van online yoga cursussen met een logische opbouw, volledig in het nederlands, zonder ingewikkelde (sanskriet) termen. 

De Hatha Beginners Cursus is ideaal om te starten als je nog nooit yoga hebt gedaan en verder weinig aan beweging doet. De cursus bestaat uit meerdere lessen die op elkaar zijn afgestemd en waardoor je geleidelijk je ‘yoga-practise’ kunt opbouwen. Je hoeft nooit te zoeken naar de volgende les; als je een cursus volgt wijst dat zich vanzelf. 

En als je klaar bent met de beginnerscursus, is er een vervolgcursus waarmee je weer verder kunt. Of je kiest een andere stijl, docent of thema en probeert eens wat anders uit. Echt voor ieder wat wils

 

Lid worden? Met promocode: HALVEPRIJS krijg je direct 50% korting op je eerste maand.