Je adem als brandstof voor beweging

Plaatje

Je adem als brandstof voor beweging

In yoga speelt de ademhaling een hele belangrijke rol. Het is de basis voor alles wat we doen. Een diepe ademhaling maakt ruimte om te bewegen, te onderzoeken, te voelen en te herstellen.

De voornaamste twee toepassingen van de adem in de Strala Yoga practice: als brandstof voor de beweging en om bewuster te voelen. 

Probeer dit eens als voorbeeld van de eerste toepassing: ga gemakkelijk zitten of staan, waar je ook bent. Verzacht(1) jezelf een beetje. Neem een grote, enorme, diepe teug adem (2) en laat je armen omhoog zweven. Adem uit en ontspan(3) je armen weer naar beneden. Kon je merken hoe de inademing je lichaam in beweging bracht voor je? Het helpt om de overgang van niet-bewegen naar bewegen te overbruggen. Daarna kost het minder energie om in beweging te blijven. Probeer dezelfde beweging nog maar eens zonder de 3 stappen en ervaar het verschil. Door de ademhaling te gebruiken als brandstof voor de beweging gebruik je minder energie en worden de bewegingen lichter, makkelijker en vrijer. Maar om de adem maximaal te gebruiken, moet je eerst verzachten, anders is er geen ruimte om te bewegen.

De andere toepassing van de adem is om bewust te voelen. Als je genoeg vertraagt om diep te kunnen ademen, krijg je ruimte om te onderzoeken hoe de beweging aanvoelt in je lichaam. Wat voelt goed, wat voelt gespannen en verkeerd. Als je daar bewust van wordt, kun je erop reageren en zorgen dat je weer teruggaat naar dat wat wel goed voelt. Zo kun je herstellen, verder komen in je practice en blessures voorkomen.

De adem is ook een belangrijk hulpmiddel bij meditatie. Probeer bijvoorbeeld eens les 3 van de Cursus Mediteren voor Beginners: 'Metta' of 'Loving Kindness' meditatie. In deze meditatie roep je door middel van je ademhaling en visualisatie een gevoel van warmte en compassie op en stuur je dit gevoel vervolgens naar jezelf en de wereld om je heen.

Probeer anders eens een Strala yoga les om dit gevoel te ervaren, bijvoorbeeld deze Strala Gentle les: Total Body Flow.

Meedoen? Meld je nu aan via www.rebelyoga.nl/aanmelden*

*Je eerste maand kost maar €3,95 - daarna €7,95 per maand. Opzeggen kan elk moment, dus je zit nergens aan vast.