5 Redenen om elke dag Zonnegroeten te doen

plaatje

5 Redenen om elke dag Zonnegroeten te doen

Zelfs als je geen tijd hebt voor een volledig yoga-uur per dag, zijn Zonnegroetjes een geweldige manier om je yoga practise levend te houden en een beetje yoga-goedheid in je dag te stoppen. Consistentie is de sleutel, en het is beter om een dagelijkse practise van 20 minuten te doen dan een ​​of twee keer per week een onregelmatige training, zelfs als deze langer is.

Het is eenvoudig, gemakkelijk en de tijd zeker waard! Als beginner kun je starten met 4 tot 6 ronden en maximaal 12 ronden maken. Sluit je sessie af met Savasana en begin je dag energiek en gecentreerd. Als je twijfelt aan je inzet voor dit soort consistentie, zijn hier vijf goede redenen om elke dag zonnegroet te doen!

1. Verhoog je energiecirculatie.
Zonnegroet is een geweldige manier om het lichaam 's morgens vroeg energie te geven. Het is gemakkelijk te doen en met aanpassingen is het voor iedereen geschikt! Begin met je rondes en je voelt je hartslag toenemen. Deze zonnegroeten zullen de bloedcirculatie verbeteren, het bloed zuiveren en het fysieke lichaam versterken.

De longen, het spijsverteringsstelsel, evenals spieren en gewrichten zullen allemaal profiteren van het beoefenen van zonnegroeten. Deze oefening verhoogt ook de vitale levensenergie in je lichaam, wat helpt bij het verwijderen van energieblokkades. Een reeks zonnegroeten kan op zich een mooie cardiovasculaire oefening zijn die het hele lichaam ten goede komt.

2. Verleng en definieer je spieren.
Een voortdurende beoefening van zonnegroeten zal meer kracht, flexibiliteit en kleur aan het lichaam geven. Het opent de hamstrings, schouders en de borst, en laat de spanning los. Terwijl je door de poses beweegt, smeer je ook de gewrichten, wat op hun beurt helpt het om het volledige bewegingsbereik in het lichaam te houden.

Zonnegroet biedt een grote mate van spanning op de wervelkolom, waardoor lengte wordt gecreëerd en de flexibiliteit toeneemt. Forward Bends en de lichte achterwaartse buiging van Cobra Pose helpen ons ruimte te creëren en ademen in gebieden die vast zitten. De gezondheid van de wervelkolom is vooral belangrijk voor ons algehele welzijn. We zijn zo jong als onze rug soepel is!

3. Ervaar bewegende meditatie.
De Zonnegroet is een reeks houdingen die met de adem worden verweven. Terwijl je van de ene houding naar de andere gaat, volg je de ademhaling en laat je hem de weg wijzen. De ademhaling zorgt voor een brug tussen het lichaam en de geest, en dit geeft een perfect moment voor een rustige, bewegende meditatie.

Laat de geest de adem volgen, en wanneer deze afdwaalt, breng het terug naar de ademhaling. Oefen aanwezig te zijn. Oefen met genieten van het moment, en niet nadenken over hoeveel rondes je al hebt gedaan of hoeveel er nog moeten gaan. Wees je bewust van de verhalen in je geest en probeer een plek te vinden die erachter ligt.

4. Oefen en respecteer.
Een dagelijkse beoefening van zonnegroeten geeft ons de perfecte gelegenheid om ons lichaam te observeren. We zijn elke dag anders en de practise zou dit moeten weerspiegelen. Sommige dagen voelt het lichaam soepel en energiek, en op andere dagen kan het stijf en moe aanvoelen.

Respecteer je lichaam elke dag zoals het is. Zie het groeien met je dagelijkse oefeningen en pas de volgorde aan als dat nodig is. Probeer je ego niet te laten dicteren, je hoeft niet sneller of dieper te gaan, want er zijn geen einddoelen of vereisten in yoga. Het is alleen jij en je lichaam, langzaam bewegend en genietend van de reis.

5. Wees gecentreerd en dankbaar.
Dankbaarheid is een prachtig geschenk. Deel het met jezelf. Hoe dankbaarder je bent over de dingen om je heen, hoe meer dingen je zult vinden om dankbaar voor te zijn! Het is een prachtige opwaartse cyclus.

Met deze Zonnegroet kunt je deze dankbaarheid elke ochtend oefenen. Wees dankbaar dat je wakker bent geworden, dat er een nieuwe dag is en dat je in staat bent om je lichaam te bewegen zoals je wilt. Er zijn zoveel dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen en alleen waarderen als ze weg zijn.

Zonnegroet, zoals de vertaling aangeeft, is een gebaar van respect en erkenning voor de zon, maar je kunt ook een deel van je leven begroeten waarvoor je bijzonder dankbaar bent. Wijs elke ronde toe aan iets waar je dankbaar voor bent, hoe klein of groot je ook bent, en je zult voelen hoe je gemoedstoestand verbetert!

Met zo veel voordelen in zo weinig tijd,  kunnen we het ons in feite niet veroorloven elke dag geen zonnegroet te oefenen! 

Veel yogaplezier!

Meedoen met zonnegroeten kan op Rebel Yoga met o.a. deze video's (in oplopende intensiteit): Hatha Beginners les 4, Vinyasa Beginners les 1, de Ashtanga Zonnegroeten en de Yoga voor Sporters Warming-up.